Vezi mai mult
Vezi mai putin

Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

Ziua internaţională a ceaiului este sărbătorită anual pe 21 mai, după adoptarea sa de către Naţiunilor Unite, prin Rezoluţia 74/241 din 21 decembrie 2019, prin care Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO) este invitată să conducă celebrarea acestei zile.

Evidenţiind apelul Grupului Interguvernamental pentru Ceai de a îndrepta eforturi mai mari spre creşterea cererii, în special în ţările producătoare de ceai, unde consumul pe cap de locuitor este relativ scăzut, şi sprijinind eforturile de a aborda scăderea consumului pe cap de locuitor în ţările importatoare tradiţionale, Adunarea Generală a decis să desemneze ziua de 21 mai drept Ziua internaţională a ceaiului, potrivit www.un.org.

Scopul zilei este de a promova acţiuni colective de implementare a activităţilor în favoarea producţiei şi consumului durabil de ceai şi de a creşte gradul de conştientizare cu privire la importanţa acestuia în combaterea foametei şi a sărăciei. De asemenea, se urmăreşte informarea privind istoria ceaiului şi semnificaţia culturală şi economică profundă a ceaiului în întreaga lume.

Potrivit Agendei 2030 pentru Dezvoltare Durabilă, producţia şi prelucrarea ceaiului contribuie la reducerea sărăciei extreme (Obiectivul 1), la lupta împotriva foametei (Obiectivul 2), la întărirea rolului femeilor (Obiectivul 5) şi la utilizarea durabilă a ecosistemelor terestre (Obiectivul 15). În plus, este nevoie urgentă de a creşte gradul de conştientizare a publicului cu privire la importanţa ceaiului în dezvoltarea rurală, a mijloacelor de trai durabile şi în îmbunătăţirea lanţul valoric al ceaiului.

Ţările producătoare de ceai ar trebui să integreze provocările legate de schimbările climatice în strategiile lor naţionale de dezvoltare a producţie de ceai, deoarece aceasta este foarte sensibilă la schimbările condiţiilor de creştere şi prin urmare poate fi puternic afectată de schimbările climatice. Schimbările de temperatură şi de precipitaţii, cu mai multe inundaţii şi perioade de secetă, afectează deja recoltele, calitatea şi preţurile produselor, scăzând veniturile şi ameninţând mijloacele de trai din mediul rural. Se aşteaptă ca aceste schimbări climatice să se intensifice. În paralel, există o recunoaştere tot mai mare a necesităţii de a contribui la atenuarea schimbărilor climatice, prin reducerea emisiilor de carbon din producţia şi procesarea ceaiului, se arată pe pagina dedicată de ONU Zilei internaţionale a ceaiului.

Obţinut din planta Camellia sinensis, ceaiul este cea mai consumată băutură din lume, după apă. Se crede că ceaiul îşi are originea în nord-estul Indiei, nordul Myanmarului şi sud-vestul Chinei, dar locul exact unde a crescut planta pentru prima dată nu este cunoscut. Există dovezi că ceaiul a fost consumat în China în urmă cu 5.000 de ani, ceea ce demonstrează importanţa şi valoarea ceaiului în lume.

Ziua internaţională a ceaiului îşi propune să atragă atenţia, la nivel internaţional, guvernelor şi cetăţenilor asupra comerţului mondial cu ceai, asupra lucrătorilor şi cultivatorilor. De asemenea îşi propune să să sensibilizeze oamenii cu privire la rezultatele financiare ale ceaiului în zonele sărace ale lumii, care sunt principalul producător al acestei culturi. Chiar dacă cererea de ceai este permanentă, de obicei se întâmplă ca acesta să nu poată fi furnizat şi comercializat în mod corect, astfel încât zone sărace de pe continentul asiatic nu pot avea rezultate profitabile din producţia obţinută.

Prin celebrarea acestei băuturi se subliniază şi beneficiile pentru cei care o consumă. Ceaiul ajută la pierderea în greutate şi, prin urmare, poate fi un instrument util, accesibil şi ieftin în lupta împotriva unor probleme majore de sănătate precum obezitatea, starea de greaţă, metabolismul lent.

O zi internaţională a ceaiului este sărbătorită şi pe 15 decembrie, din 2005, în ţările producătoare de ceai precum India, Sri Lanka, Nepal, Vietnam, Indonezia, Bangladesh, Kenya, Malawi, Malaysia, Uganda şi Tanzania. AGERPRES/(Documentare - Daniela Dumitrescu, editor: Doina Lecea, editor online: Andreea Preda)

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Detalii în secţiunea Condiții de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactați Departamentul Marketing – [email protected].

Utilizarea secţiunii Comentarii reprezintă acordul dumneavoastră de a respecta termenii şi condiţiile AGERPRES în ceea ce priveşte publicarea comentariilor pe www.agerpres.ro.

Monitorizare
Setări

DETALII DESPRE TINE

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.