Vezi mai mult
Vezi mai putin

Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

ROMÂNIA, PRINTRE PRIMELE STATE MEMBRE ALE UE CARE IMPLEMENTEAZĂ PROIECTUL UNESCO INDICATORII CULTURA | 2030

Joi, 22 septembrie, a avut loc evenimentul online dedicat comunicării rezultatelor din cadrul implementării proiectului - pilot UNESCO Indicatorii Cultura | 2030 în România, la nivel naţional şi la nivel local, în oraşul Cluj-Napoca. Atât atelierul online, cât şi întreaga implementare a proiectului sunt asigurate de parteneriatul dintre Ministerul Culturii, Institutul Naţional pentru Cercetare şi Formare Culturală (INCFC), Primăria Municipiului Cluj-Napoca, Universitatea Babeş-Bolyai - Centrul Interdisciplinar pentru Ştiinţa Datelor, Centrul Cultural Clujean, UNESCO şi în colaborare cu Institutul UNESCO de Statistică (UIS).

Indicatorii UNESCO Cultura | 2030 reprezintă un demers important pentru măsurarea şi monitorizarea progresului contribuţiei culturale la implementarea Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă (ODD) şi Ţintelor Agendei 2030 pentru Dezvoltare Durabilă, la nivel naţional şi local. Cadrul evaluează atât rolul culturii ca sector de activitate, cât şi contribuţia transversală a culturii la diferite ODD-uri şi domenii de politică publică.

Atelierul online a fost deschis oficial de către: Lucian Romaşcanu - Ministrul Culturii; E. S. Simona Mirela Miculescu - Ambasador extraordinar şi plenipotenţiar, Delegat permanent al României pe lângă UNESCO; Ovidiu Cîmpean - Secretar de Stat, Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene; LaszlĂł Borbely - Consilier de Stat, Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă; Ana Luiza Thompson-Flores - Director Biroul Regional UNESCO pentru Ştiinţă şi Cultură în Europa; Carmen Croitoru - Director General, Institutul Naţional pentru Cercetare şi Formare Culturală; Christer Gustafsson - Expert regional UNESCO; Elsa Helin - Specialist Senior de programe, Sida, Suedia.

"Indicatorii care au fost calculaţi reprezintă o bază bogată şi diversă de cunoştinţe care va contribui la elaborarea de politici şi strategii publice bazate pe dovezi. Aceştia ar putea constitui un atu important pentru monitorizarea Strategiei Naţionale pentru Dezvoltare Durabilă a României 2030. Mai mult, indicatorii pot oferi o contribuţie valoroasă la Strategia Sectorială în Domeniul Culturii 2023-2030, aflată în curs de elaborare de către Ministerul Culturii, în parteneriat cu Institutul Naţional pentru Cercetare şi Formare Culturală", a declarat Lucian Romaşcanu, Ministrul Culturii.

"Implicarea ţării noastre în acest proiect este o dovadă a importanţei acordate dimensiunii culturale şi a necesităţii unor politici culturale durabile, de care are nevoie cu adevărat sectorul cultural, dar şi întreaga societate care beneficiază de bunuri şi evenimente culturale. Acest atelier este foarte oportun, deoarece este organizat în apropierea Conferinţei Mondiale UNESCO privind Politicile Culturale şi Dezvoltarea Durabilă - MONDIACULT 2022", a precizat E.S., Ambasador Simona Mirela Miculescu.

Secretarul de stat Ovidiu Cîmpean a menţionat că "este important să măsurăm impactul culturii cu ajutorul indicatorilor şi să arătăm progresul dezvoltării durabile, să rămânem în contact cu alte oraşe din lume pentru a vedea dacă politicile publice sunt eficiente sau dacă ar trebui îmbunătăţite."

Consilierul de stat Laszlo Borbely a evidenţiat că "este un proiect foarte important deoarece ne permite, în sfârşit, să începem procesul de monitorizare a tuturor acestor indicatori care vor reprezenta o valoare adăugată pentru viitorul culturii şi o abordare cuprinzătoare pentru înţelegerea impactului culturii în dezvoltarea durabilă."

"Rolul culturii în construirea unei lumi durabile este recunoscut pe scară largă, în prezent, şi se reflectă şi în agenda internaţională. Evenimentul de astăzi reprezintă un pas înainte pentru confirmarea şi promovarea puterii pe care o are cultura asupra dezvoltării", a subliniat, în timpul atelierului, Ana Luiza Thompson-Flores, Directorul Biroului Regional UNESCO pentru Ştiinţă şi Cultură în Europa.

Carmen Croitoru, Directorul General INCFC, a contextualizat cadrul de implementare a proiectului astfel: "Ideea de a avea o astfel de analiză agregată este benefică, deoarece poate oferi o imagine coerentă a sectorului, strâns legată de celelalte dimensiuni sociale şi economice. Acest proiect ne oferă posibilitatea de a construi o legătură puternică între cultură şi dezvoltare, bazată pe date statistice, care să vină în sprijinul factorilor de decizie. România a avut un proces bun de colectare a datelor şi majoritatea indicatorilor, rezultatelor şi metodologiei acestui raport au fost deja încorporate în noua Strategie Naţională pentru Cultură. Aş dori să închei prin a afirma că statistica poate rezolva lucruri pe care teoria nu le poate rezolva."

România se află printre primele ţări membre ale Uniunii Europene care implementează noul set de Indicatori UNESCO, iar atelierul online s-a axat atât pe prezentarea şi validarea rezultatelor implementării, cât şi pe formularea unor recomandări de politici publice.

Raportul final va fi disponibil, în curând, atât în limba română, cât şi în limba engleză, pe site-ul nostru oficial: www.culturadata.ro. Pentru mai multe detalii legate de atelierul online dedicat comunicării rezultatelor din cadrul implementării proiectului - pilot UNESCO Indicatorii Cultura | 2030, consultaţi Agenda evenimentului: https://www.culturadata.ro/wp-content/uploads/2022/09/Culture2030Indicators-Restitution-Workshop-Agenda_RO-V4.pdf

AGERPRES nu îşi asumă responsabilitatea pentru informaţiile conţinute de comunicatele primite şi publicate în fluxul de ştiri sau pe site-ul public. Responsabilitatea conţinutului aparţine exclusiv emitentului comunicatului de presă.

Agenţia Naţională de Presă AGERPRES nu poate fi trasă la răspundere pentru informaţii inexacte/false transmise de către emitenţii comunicatelor de presă.

AGERPRES îşi rezervă dreptul de a nu publica comunicatele de presă care conţin exprimări injurioase, atacuri la persoană şi/sau acuzaţii, încălcări ale drepturilor altor persoane, garantate de Constituţia României.

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Detalii în secţiunea Condiții de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactați Departamentul Marketing – [email protected].

Utilizarea secţiunii Comentarii reprezintă acordul dumneavoastră de a respecta termenii şi condiţiile AGERPRES în ceea ce priveşte publicarea comentariilor pe www.agerpres.ro.

Monitorizare
Setări

DETALII DESPRE TINE

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.