Peste 70% dintre copiii care au primit statut de protecţie temporară sunt copii sub 14 ani
Salvaţi Copiii România deschide şapte Centre de consiliere şi informare pentru aceşti copii şi familiile lor

Peste 70% dintre copiii ucraineni care beneficiază de statutul de protecţie temporară au vârsta mai mică de 14 ani, statistică valabilă pentru luna iunie, potrivit informaţiilor Eurostat, în toate statele membre ale Uniunii Europene (care au date disponibile) care găzduiesc persoane din Ucraina care fug din calea războiului. În statele UE cu date disponibile pentru luna iunie, majoritatea ucrainenilor care au primit protecţie temporară sunt femei şi fete: în Polonia, sunt 41.675, în România 6.400 şi în Bulgaria 4.255. Numai în luna iunie, 10.360 de ucraineni au primit statutul de protecţie specială în România, ţara noastră aflându-se pe locul 2, în ceea ce priveşte numărul, după Polonia (60.125).

Potrivit datelor procesate de Eurostat până la 30 iunie 2022, România acordase protecţie temporară pentru 43.550 de cetăţeni ucraineni. Pentru aceştia, Organizaţia Salvaţi Copiii România deschide centre de consiliere şi informare în şapte zone principale (Bucureşti, Galaţi, Iaşi, Suceava, Baia Mare, Timişoara şi Târgu Mureş) în care copiii şi familiile sunt cazate şi decid să rămână temporar sau semi-permanent. În aceste spaţii sunt oferite servicii de consiliere şi informare, management de caz, consiliere psiho-socială, activităţi pentru copii şi adolescenţi, suport material şi financiar.

Organizaţia Salvaţi Copiii este prezentă în continuare la punctele de trecere a frontierei, evaluând constant nevoile şi oferind asistenţă umanitară. Echipele de teren ale organizaţiei asigură produse de primă necesitate (produse de îngrijire personală şi articole de îmbrăcăminte), consiliere, comunicare în limba ucraineană, informare privind protecţia temporară, colaborând cu reprezentanţii autorităţilor prezente la frontieră (Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă şi Poliţia de Frontieră).

Totodată, specialiştii organizaţiei sunt prezenţi în taberele mobile ISU Siret şi ISU Rădăuţi, unde acordă asistenţă umanitară imediată şi suport juridic.

Până în prezent, au fost asistate umanitar 157.128 de persoane, dintre care 88.861 de copii ucraineni şi 68.267 de adulţi (femei, vârstnici, familii extinse). Aceştia au primit sprijin umanitar, asistenţă socială şi educaţională, precum şi psihologică. Au fost distribuite 13.973 de tichete sociale pentru familiile cu copii, iar 10.532 de persoane (3.602 de familii) au fost înregistrate în programul de asistenţă financiară pentru a primi suport pentru o perioadă de 3 luni.

"Cu cât înaintăm spre toamnă şi războiul nu dă semne că se încheie, cu atât tot mai mulţi copii ucraineni sunt nevoiţi să plece din ţara lor. Ei au nevoie de soluţii pe termen mediu şi lung, de integrare educaţională, de consiliere psiho-emoţională şi de programe de integrare socială.", a precizat Gabriela Alexandrescu, Preşedinte Executiv Salvaţi Copiii România.

ANALIZA SALVAŢI COPIII ROMÂNIA

Conform analizei Salvaţi Copiii, la care au participat 1.178 de cetăţeni ucraineni, din care 87% reprezentanţi legali ori rude ale copiilor refugiaţi din Ucraina şi aflaţi în România, beneficiari ai programelor de sprijin Salvaţi Copiii, nevoile pe care familiile ucrainene le resimt şi pe care nu le pot acoperi sunt legate de:
Costurile medicale şi accesul la servicii medicale (62%), ceea ce înseamnă, concret, procurarea de medicamente, sprijin psihosocial pentru copii şi adulţi, protecţia medicală a copiilor cu afecţiuni medicale, sprijin pentru înregistrarea copiilor la medicul de familie, oferirea de consiliere şi acompaniere la instituţiile medicale;
Bunuri non-alimentare (55%), obiecte de uz imediat, casnic sau personale (îmbrăcăminte, încălţăminte) sau destinate comunicării prin telefon, alte cumpărături cotidiene etc.;
Plata chiriei (46%) sau a utilităţilor pentru locuinţele în care se află în diferite localităţi ale ţării;
Realizarea de economii pentru cheltuieli neprevăzute (40%), ceea ce ar crea un sentiment de minimă siguranţă în contextul actual al totalei imprevizibilităţi a situaţiei din Ucraina şi ţările europene;
Cheltuielile destinate îngrijirii şi educaţiei copiilor (32%), cum ar fi rechizitele, tabletele şcolare ori alte lucruri specifice activităţilor recreative, părinţii ucraineni preocupându-se de integrarea educaţională a copiilor lor pe timpul verii şi pentru anul şcolar viitor 2022-2023;
Procurarea hranei zilnice (26%);
Cheltuielile de transport (26%), inclusiv combustibil ori întreţinerea maşinilor proprii;
Produse igienico-sanitare pentru copii şi ceilalţi membri de familie (19%);
Procurarea apei (8%).

Lavinia Varodi, coordonator program - [email protected]

Despre Organizaţia Salvaţi Copiii:

De 32 de ani, Salvaţi Copiii România construieşte programe sociale, politici publice şi practici solide în beneficiul copilului din România. Expertiza şi complexitatea proiectelor la nivel naţional fac din organizaţie o instituţie socială esenţială, al cărei rol este medierea între societatea şi autoritatea publică, în beneficiul copilului. În cele peste trei decenii de activitate, Salvaţi Copiii a intervenit activ în societate, identificând soluţii concrete pentru protejarea şi sprijinirea copiilor vulnerabili, şi a militat, în acelaşi timp, pentru o colaborare viabilă cu autorităţile decidente, pentru asigurarea interesului superior al copilului. Salvaţi Copiii şi-a asumat rolul de supraveghere vigilentă a autorităţilor publice, în aşa fel încât acestea să implementeze politici publice de durată care să corecteze cauzele care duc la vulnerabilizarea copiilor. Totodată, organizaţia a reuşit să creeze reţele active de solidaritate, prin încurajarea responsabilităţii sociale a companiilor şi a societăţii, în sens larg.

În calitate de membru al Save the Children, cea mai mare organizaţie independentă din lume care promovează drepturile copilului şi care cuprinde 30 de membri şi desfăşoară programe în peste 120 de ţări, VIZIUNEA noastră este o lume care respectă, pentru fiecare copil, dreptul său la supravieţuire, educaţie, protecţie şi participare, asumându-ne MISIUNEA de a obţine progrese importante privind modul în care copiii sunt trataţi şi producerea schimbărilor imediate şi de durată în viaţa acestora. Peste 2.920.000 de copii au fost implicaţi în programele şi campaniile Organizaţiei Salvaţi Copiii.