Concursul Internaţional Studenţesc de Calculatoare "HARD & SOFT" ediţia a XXVII-a

Facultatea de Inginerie Electrică şi Ştiinţa Calculatoarelor din cadrul Universităţii "Ştefan cel Mare" din Suceava organizează, în perioada 23 - 28 mai 2022, Concursul Internaţional Studenţesc de Calculatoare HARD & SOFT, aflat la cea de-a XXVII-a ediţie. Concursul se reia după o pauză de doi ani, în care desfăşurarea acestuia nu a fost posibilă din cauza pandemiei.

Hard&Soft este un concurs adresat studenţilor seniori din domeniile calculatoarelor, electronicii şi automaticii, care îşi propune să testeze competenţele tehnice hardware şi software şi de relaţionare socială ale viitorilor ingineri. Pe parcursul a cinci zile, echipe formate din câte patru studenţi vor încerca, iar unii vor şi reuşi, să rezolve sarcini cu un grad ridicat de complexitate. O asemenea reuşită necesită cunoştinţe avansate din domeniile Ştiinţa calculatoarelor, Inginerie electronică şi Automatizări, referitoare la proiectarea sistemelor electronice, interfaţare, programare, utilizarea mediilor de dezvoltare software şi hardware, testare şi documentare.

Concursul a debutat în anul 1994, cu sprijinul Profesorului John MILNER, de la City University din Londra, în calitate de preşedinte al juriului, poziţie pe care a ocupat-o la primele 9 ediţii. Începând cu anul 2003, coordonarea activităţii de jurizare, pentru 17 ediţii, a fost asigurată de Profesorul Timothy HALL, de la Universitatea din Limerick, Irlanda.

Concursul Hard&Soft a devenit o competiţie internaţională de prestigiu, ocupând un loc privilegiat în programele manifestărilor studenţeşti europene. De-a lungul timpului, echipe din principalele centre universitare din România, alături de reprezentanţi ai mai multor universităţi partenere din Europa, însumând peste 1200 de studenţi participanţi, s-au confruntat la Suceava, căutând soluţii la provocări tehnice spectaculoase.

La ediţia 2022 a concursului s-au înscris 8 echipaje - 7 echipaje din ţară (Cluj Napoca - un echipaj, Bucureşti, Timişoara şi Suceava - câte două echipaje) şi un echipaj din Chişinău, Republica Moldova.

Juriul din acest an este format din: Nicolae FOICA - ServiceXpert GmbH, Munich, preşedinte, alături de Hansjorg KOEGEL - ServiceXpert GmbH, Munich, Soren STEIN - ServiceXpert GmbH, Munich, Detlef STREITFERDT Dr. - TU Ilmenau, Maryam SARABAN ZADEH - TU Munich, membri.

Concursul beneficiază de sprijinul Ministerului Educaţiei, al Primăriei Suceava şi al Consiliului Local Suceava, precum şi al unor companii importante din judeţele Suceava şi Botoşani, care se implică în susţinerea, încurajarea şi afirmarea tinerilor care se formează în universitatea noastră şi a învăţământului ingineresc românesc, în general. Sprijinul acestora va contribui la reuşita acţiunilor propuse, frontul comun astfel creat aducând un beneficiu de imagine firmelor respective, facultăţii noastre şi, nu în ultimul rând, comunităţii ştiinţifice sucevene.

Prezentarea sistemelor realizate de echipele competitoare, ca răspuns la tema-proiect propusă de juriu, un adevărat spectacol al unor sisteme la cheie puse în funcţiune, va avea loc pe parcursul zilei de vineri, 27 mai 2022.

Festivitatea de premiere se va desfăşura vineri, 27 mai a.c., începând cu ora 16.00, în Aula din corpul E.

Informaţii suplimentare pot fi găsite la adresa: