Eugen Ţapu-Nazare (PNL Neamţ): "Fără taxe noi, mai ales în actualul context".

Începe să devină îngrijorătoare insistenţa cu care se propagă, în spaţiul public, dorinţa partenerilor de a renunţa la cota unică de impozitare şi de a trece la impozitul progresiv. Asta înseamnă să schimbi regulile în timpul jocului, să renunţi la predictibilitatea fiscală pe care orice antreprenor o aşteaptă.

Punctul de vedere al Partidului Naţional Liberal, exprimat de nenumărate ori de premierul Nicolae Ciucă, este cât se poate de clar: fără taxe noi care să afecteze cetăţenii şi mediul de afaceri.

Renunţarea la cota unică pune în pericol investiţiile străine directe în România şi există riscul ca marile companii să-şi relocheze operaţiunile în ţări vecine, precum Bulgaria şi Ungaria, unde există cota unică.
Pe de altă parte, experienţa ne-a demonstrat că supraimpozitarea conduce la creşterea economiei subterane, cu consecinţe negative asupra bugetului, prin scăderea veniturilor. Nu în ultimul rând, statul român nu are infrastructura necesară pentru a încasa un impozit progresiv, Ministerul de Finanţe şi ANAF nefiind pregătite administrativ pentru acest pas.

Investiţiile reprezintă singura modalitate de a dezvolta economia, de a creşte încasările la buget, iar introducerea de noi taxe, mai ales în contextul actual al războiului de la graniţă, nu reprezintă o soluţie sustenabilă.

Ministerul de Finanţe are toate pârghiile necesare pentru a diminua evaziunea fiscală şi pentru a colecta venituri la bugetul de stat, fără să împovăreze antreprenorii, sectorul privat.

Eugen Ţapu-Nazare, senator

Preşedintele Comisiei de Antreprenoriat şi Turism din Senat