Convorbirea telefonică a ministrului afacerilor externe Bogdan Aurescu cu omologul bulgar Teodora Genchovska

Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a avut astăzi, 27 ianuarie 2022, o convorbire telefonică cu ministrul bulgar al afacerilor externe, Teodora Genchovska. Cei doi şefi ai diplomaţiilor au salutat şi evidenţiat semnificaţia deosebită a momentului în care a avut loc convorbirea, şi anume data aniversării a 30 de ani de la semnarea Tratatului de prietenie, colaborare şi bună vecinătate între România şi Republica Bulgaria.

Şeful diplomaţiei române a reiterat felicitările sale omologului bulgar pentru recenta numire în funcţie şi i-a urat succes în îndeplinirea mandatului.

Cei doi miniştri au reafirmat, cu acest prilej, aprecierea pentru stadiul actual al relaţiilor bilaterale şi au exprimat interesul pentru intensificarea cooperării la nivel politico-diplomatic, economic şi sectorial, inclusiv în perspectiva organizării, anul acesta, a unei noi reuniuni a Consiliului de Cooperare la Nivel Înalt la nivelul celor două guverne (şedinţa comună a guvernelor). Ministrul Teodora Genchovska a adresat ministrului Bogdan Aurescu invitaţia de a efectua o vizită la Sofia, acceptată cu plăcere de demnitarul român.

Ministrul Bogdan Aurescu şi omologul bulgar au realizat şi un schimb de opinii aprofundat privind situaţia de securitate regională. În context, au evidenţiat importanţa continuării dialogului şi eforturilor diplomatice la nivel internaţional în vederea obţinerii unei dezescaladări rapide în teren şi continuarea coordonării la toate nivelurile între parteneri şi aliaţi, în acest scop.

De asemenea, au discutat despre perspectivele şi măsurile concrete de consolidare a posturii de descurajare şi apărare pe Flancul Estic al NATO. În acest context, cei doi miniştri au apreciat valoarea adăugată a Formatului Bucureşti 9 pentru coordonarea aliaţilor de pe Flancul Estic.

Cei doi miniştri au reiterat sprijinul pentru suveranitatea şi integritatea teritorială a Ucrainei şi, în acest context, ministrul Genchovska a salutat propunerea ministrului Bogdan Aurescu avansată luni, 24 ianuarie, la reuniunea miniştrilor afacerilor externe din statele membre ale UE - Consiliul Afaceri Externe (CAE), cu privire la organizarea unei reuniuni CAE la Kiev, ca expresie a solidarităţii UE cu Ucraina, evidenţiind că Bulgaria susţine un asemenea demers.

Discuţiile au vizat şi procesul de extindere a Uniunii Europene în Balcanii de Vest, ministrul Aurescu reiterând susţinerea României pentru acesta.

Informaţii suplimentare
Tratatul de prietenie, colaborare şi bună vecinătate dintre România şi Republica Bulgaria a fost semnat la Sofia, la 27 ianuarie 1992, de către Preşedinţii celor două state.

Tratatul politic de bază între România şi Republica Bulgaria a confirmat spiritul constructiv şi direcţia ascendentă a relaţiilor bilaterale dintre cele două state şi a reprezentat un pilon important în procesul integrării europene şi euroatlantice a acestora.

Tratatul a oferit celor două ţări cadrul optim pentru analizarea modalităţilor de consolidare şi diversificare a tuturor domeniilor de cooperare bilaterală, precum şi pentru coordonarea eficientă a acestora în vederea promovării intereselor comune pe agenda europeană, euroatlantică, regională şi internaţională.