Sub egida Academiei Oamenilor de Ştiinţă din România

UNIREA PRINCIPATELOR ROMÂNE, CELEBRATĂ LA IAŞI ŞI LA NEW YORK

Cu ocazia zilei de 24 ianuarie, sub egida Academiei Oamenilor de Ştiinţă din România, au avut loc două evenimente dedicate celebrării Unirii Principatelor. În data de 23 ianuarie, la New York, s-a desfăşurat Simpozionul Unirii Principatelor Române - a XXIX-a ediţie, 163 de ani de la marele eveniment istoric. În ziua Unirii, la Iaşi, a avut loc Simpozionul Ştiinţific "Unirea lui Cuza, un act istoric fundamental în constituirea României Europene".

Simpozionul Unirii Principatelor Române de la New York a fost organizat de Academia Oamenilor de Ştiinţă din România - Filiala USA împreună cu Uniunea Ziariştilor Profesionişti din România, Mitropolia Ortodoxă Română a celor două Americi, Institutul Român de Teologie şi Spiritualitate Ortodoxă - New York şi a avut loc duminică, 23 ianuarie, ora 15.00, la Biserica "Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel" din metropola americană. Principalul organizator şi amfitrionul evenimentului a fost Pr. Prof. Dr. Theodor Damian, Preşedintele Filialiei americane a Academiei Oamenilor de Ştiinţă din România şi al Institutului Român de Teologie şi Spiritualitate Ortodoxă.

În deschidere, au fost intonate trei cântece istorice cu profunde reverberaţii istorice şi patriotice: "Deşteaptă-te române", "Imnul lui Ştefan Vodă", "Imnul Basarabiei". Sesiunea de comunicări, moderată de Prof. Nicole Smith, a abordat Unirea Principatelor din mai multe perspective, istorică, politică, culturală, spirituală, conturând o imagine complexă şi substanţială a evenimentului.

Comunicările, susţinute de nume emblematice ale diasporei româneşti din SUA, au fost: Ştefan STOENESCU (eseist, comparatist şi traducător, Ithaca, New York), "Unirea Principatelor ca eveniment în conştiinţa formativă a lui Eminescu"; N. RUSU (critic şi istoric literar, redactor-şef al revistei Lumină Lină, New York), "Principesa Ileana şi fotograful Alexandru Petit despre spaţiul unitar românesc"; Prof. univ. dr. Doru TSAGANEA (profesor de matematică la Metropolitan College of New York), "24 Ianuarie 1859, moment important pentru crearea statului naţional unitar şi suveran român"; Prof. univ. dr. Valentina CIAPRAZI (scriitoare, profesoară de limba şi literatura franceză, LaGuardia College, New York), "Napoleon al III-lea şi Unirea Principatelor Române"; Dr. Flaviu RIŢIU (Biserica "Sf. Ap. Petru şi Pavel", New York), "Unirea Moldovei şi Ţării Româneşti în contextul geopolitic european"; Preot prof. univ. dr. Theodor DAMIAN (scriitor; profesor emerit de ştiinţe sociale şi educaţie la Metropolitan College of New York; Preşedintele Filialei americane a Academiei Oamenilor de Ştiinţă din România şi al Institutului Român de Teologie şi Spiritualitate Ortodoxă, New York), "Arhimandritul Melchisedec Ştefănescu şi Unirea Principatelor".

Simpozionul Ştiinţific "Unirea lui Cuza, un act istoric fundamental în constituirea României Europene" a fost organizat de către Academia Oamenilor de Ştiinţă din România, cu sprijinul Secţiei de Ştiinţe Istorice şi Arheologice, al Filialei Iaşi a AOSR, şi de Institutul de Istorie "A. D. Xenopol" al Academiei Române, Filiala Iaşi şi s-a desfăşurat în data de 24 ianuarie, începând cu ora 10.00, în Casa Costin Catargi, Corpul H, Facultatea de Istorie a Universităţii "Alexandru Ioan Cuza", în format hibrid (online şi cu prezenţă fizică). Moderatorii manifestării au fost: Prof. univ. dr. Ion SOLCANU, preşedintele Secţiei de Ştiinţe Istorice şi Arheologice a AOSR şi preşedintele Filialei Iaşi a instituţiei şi Prof. univ. dr. Gheorghe CLIVETI, Directorul Institutului de Istorie al Academiei Române, Filiala Iaşi.

Simpozionul a fost deschis de Prof. univ. dr. Adrian BADEA, preşedintele Academiei Oamenilor de Ştiinţă din România, care, referindu-se la sensul fundamental al momentului istoric şi la semnificaţiile lui pentru România de azi, a afirmat: "Data de 24 ianuarie 1859 rămâne un reper pe harta noastră politică şi spirituală desfăşurată în timp, un eveniment epocal în lungul şi dificilul proces, întins pe secole, al unirii românilor într-o singură ţară. Considerăm că trebuie, mereu, să ne întoarcem la evenimentul de la 24 ianuarie nu formal şi festivist, ci printr-un act de reflecţie ştiinţifică substanţială la premisele, cadrul, procesele, personalităţile şi semnificaţiile marelui act istoric, care ne oferă şi acum o înaltă lecţie de istorie." Evenimentul a avut un invitat special, în persoana domnului Bogdan Ilie CUZA (stră-strănepot al Domnitorului), care a susţinut prelegerea: "Alexandru Ioan Cuza, făuritor al Unirii Principatelor Române şi sprijinitor al primei structuri academice în România".

Simpozionul de la Iaşi, dens în comunicări substanţiale, susţinute de personalităţi ale educaţiei şi cercetării academice, a conturat un cadru al explorării istorice şi culturale a unui moment fundamental al constituirii României Moderne din perspective tematice şi unghiuri de interpretare diverse. Programul manifestării a cuprins următoarele comunicări: Prof. univ. dr. Gheorghe CLIVETI (Directorul Institutului de Istorie al Academiei Române, Filiala Iaşi), "Unirea Principatelor şi domnia lui Cuza sub garanţia europeană"; Prof. univ. dr. Cristian PLOSCARU (Facultatea de Istorie Univ. Al. I. Cuza" Iaşi), "Unirea Principatelor cu prinţ străin. De la strategia diplomaţiei la proiect naţional românesc"; Prof. univ. dr. Petru ANDEA (Secretar ştiinţific al A.O.S.R.), "Reformele din timpul domniei lui Al. I. Cuza"; Prof. univ. dr. Dumitru VITCU (Universitatea "Ştefan cel Mare" - Suceava), "Cuza şi autocefalia Bisericii Ortodoxe Române"; Prof. univ. dr. Mihai COJOCARU (Facultatea de Istorie, Univ. Al. I. Cuza" Iaşi), "Un luptător pentru unirea Principatelor: Anastase Panu"; Prof. univ. dr. Ion I. SOLCANU (Univ. Al. I. Cuza" Iaşi), "Şcoala românească în judeţele reîntrupate Moldovei - Cahul, Bolgrad şi Ismail- şi de la sud de Dunăre pe durata domniei lui Alexandru Ioan Cuza"; Prof. univ. dr. Corneliu LUNGU (Vicepreşedinte al Secţiei de Istorie A.O.S.R.), "Mărturii documentare privind unirea Principatelor şi personalitatea lui Al. I. Cuza"; Prof. univ. dr. Radu Ştefan VERGATTI (Director onorific al Centrului de Cercetări Interdisciplinare "D. Stăniloaie"), "Alegerea lui Al. I. Cuza domnitor în Bucureşti. Realizarea "Micii Uniri" a Principatelor Dunărene - model pentru Europa Occidentală"; Prof. univ. dr. Mihai DRECIN (Universitatea Oradea), "Ecoul Unirii Principatelor Române în Transilvania (1859-1914)", Comandor (rtg.), Prof. univ. dr. Jipa ROTARU, "Modernizarea Armatei Române sub domnia lui Alexandru Ioan Cuza", Prof. univ. dr. Sorin IVAN, Universitatea "Titu Maiorescu" Bucureşti - "Contribuţia lui Alexandru Ioan Cuza la modernizarea învăţământului românesc"; Prof. univ. dr. Valentin CIORBEA (Universitatea "Ovidius", Constanţa), "Progresele marinei şi porturilor sub domnia lui Alexandru Ioan Cuza", Prof. univ. dr. Mihai BĂDESCU (ASE, Facultatea de Drept), "Legislaţia cu caracter reformator a lui Alexandru Ioan Cuza - premisă a formării sistemului de drept român modern", Prof. univ. dr. Narcis-Stelian ZĂRNESCU, "Un binom paradigmatic: Cuza - Eminescu. Repere pentru o filozofie a istoriei naţionale"

Cele două manifestări, Simpozionul Unirii Principatelor Române de la New York şi Simpozionul Ştiinţific "Unirea lui Cuza, un act istoric fundamental în constituirea României Moderne" de la Iaşi, fac parte din Programul Academiei Oamenilor de Ştiinţă din România pe anul 2022, care cuprinde o diversitate de proiecte, activităţi şi evenimente cu participare naţională şi internaţională. Prin programele şi activităţile desfăşurate, Academia Oamenilor de Ştiinţă din România, instituţie fondată în anul 1935, participă la procesul de edificare a României Europene prin educaţie, ştiinţă şi cercetare.

Biroul de Comunicare şi Relaţii Publice al Academiei Oamenilor de Ştiinţă din România
Bucureşti, 27.01.2022