COD GALBEN: 22-01-2022 ora 11 Intre 23 ianuarie, ora 10 – 24 ianuarie, ora 10 se va semnala ninsori temporar viscolite

RAPORT PARLAMENTAR LUNAR - Noiembrie 2021

Gradul de încredere pe care cetăţenii ţi-l acordă este şi trebuie să fie direct proporţional cu gradul de implicare şi de respect pe care tu îl arăţi faţă de nevoile şi interesele acestora.

Vă prezint Raportul parlamentar al lunii noiembrie 2021, care cuprinde principalele repere ale activităţii din Camera Deputaţilor.

Astfel, pe parcursul lunii noiembrie, principalele activităţi au fost constituite din:

- Participarea la şedinţele de plen ale Camerei prin studierea, analiza, dezbaterea şi votul proiectelor de lege aflate pe Ordinea de zi (http://www.cdep.ro/pls/caseta/eCaseta2015.OrdineZi), printre care enumăr:

- Proiectul de lege pentru reducerea TVA de la 19% la 5% pentru lemnele de foc cumpărate de persoanele fizice pentru încălzirea locuinţelor şi pentru lemnele de foc livrate şcolilor, spitalelor şi unităţilor de asistenţă socială;

- Proiectul de lege care prevede accesibilizarea serviciilor de consultanţă pentru 139 de comunităţi marginalizate în vederea implementării de servicii comunitare;

- Proiectul de lege pentru completarea art.23 din Legea nr.50/1991 privind autorizarea executării lucrărilor de construcţii, care aduce un sprijin necesar şi mult aşteptat de către fermierii români;

- Proiectul de lege care instituie derogarea prin care, în anul 2021, din Fondul de rezervă aflat la dispoziţia Guvernului, se pot aloca prin Hotărâri de Guvern sume pentru plata creanţelor salariale prin transferuri din bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Muncii şi Protecţiei Sociale către Fondul de garantare;

- Proiectul de lege pentru completarea art.174 din Legea educaţiei naţionale nr.1/2011, care reglementează atribuţiile Ministerului Sănătăţii şi Ministerului Educaţiei în ceea ce priveşte rezidenţiatul, cu scopul de a da conţinut departamentelor de pregătire în rezidenţiat din cadrul instituţiilor de învăţământ superior care organizează programe de pregătire în acest sens;

- Proiectul de lege pentru modificarea art.27 alin. (4) din Ordonanţa Guvernului nr.43/1997, privind regimul drumurilor, prin care se interzic spaţiile publicitare sau reclama în curbe şi în intersecţii, pentru ca vizibilitatea şoferilor să nu mai fie afectată;

- Proiectul de lege pentru modificarea Legii nr.168/2020 pentru recunoaşterea meritelor personalului participant la acţiuni militare, misiuni şi operaţii pe teritoriul sau în afara teritoriului statului român şi acordarea unor drepturi acestuia, familiei acestuia şi urmaşilor celui decedat;

- Participarea în calitate de Secretar la şedintele Comisiei de Transporturi şi Infrastructură, prin studierea, analiza, amendarea, dezbaterea şi avizarea proiectelor de lege aflate pe Ordinea de zi, ce poate fi regăsită la următorul link: http://www.cdep.ro/co/sedinte2015.calendar?co=34&idl=1&an=2021&lu=11

- Participarea la şedintele Sucomisiei pentru modificarea Codului Rutier

- Emiterea de puncte de vedere cu privire la proiectele de lege aflate în dezbatere parlamentară

- Realizarea de studii, comunicări şi consultări pentru elaborarea unor proiecte de lege din domeniul transporturilor, economiei, agriculturii şi sănătăţii

- Depunerea de Interpelări şi Întrebări adresate membrilor Guvernului pe subiecte ce au vizat domeniul sănătăţii, transporturilor, economiei şi agriculturii

- Susţinerea de declaraţii politice ce au vizat aspecte de actualitate şi necesitate socio-economică şi politică

- Înaintarea către Ministrul Transporturilor şi Infrastructurii, domnul Sorin Grindeanu, a solicitării de reluare a şedinţelor de lucru săptămânale ale CNAIR pe tema proiectelor de infrastructură din zona Moldovei.

- Emiterea de comunicate şi declaraţii de presă care au vizat: cele 100 de măsuri social-democrate pentru stabilizarea economică, sanitară şi socială a ţării, bilanţul "guvernării de dreapta", necesitatea fructificării de urgenţă a ocaziei de finanţare a IMM-urilor prin prelungirea Cadrului temporar pentru măsuri de ajutor de stat de sprijinire a economiei în contextul actualei epidemii de COVID-19, rectificarea bugetară pentru pensii, alocaţii, salarii şi indemnizaţii, ca parte a angajamentului asumat faţă de români de către social-democraţia românească, sprijinul acordat dezvoltării transporturilor romaneşti şi al infrastructurii, cu precădere a infrastructurii din regiunea Moldova pentru micşorarea decalajului de dezvoltare dintre regiunile ţării noastre şi realizarea proiectelor de de infrastructură din zona Moldovei

- Susţinerea activităţii şi programului de guvernare social-democrat prin elaborarea de puncte de vedere, comunicări şi informări în relaţia cu cetăţenii şi comunităţile ieşene. Dintre temele şi subiectele abordate, menţionez: poziţionarea pentru respingerea proiectului de lege care prevede impozitarea activităţilor casnice, formarea noului Executiv, Programele Operaţionale 2021-2027, Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, Cadrul Financiar Multianual European 2021-2027, infrastructura de transport rutier din regiunea Moldova, activitatea Companiei Naţionale de Administrare a Infrastructurii Rutiere, priorităţile social-democrate în ceea ce priveşte pensiile, salariile şi alocaţiile, sprijinul acordat agricultorilor şi antreprenorilor români, îmbunătăţirea condiţiilor socio-economice, creşterea salariului minim, taxa pe lux, rata inflaţiei, creşterea preţurilor, aspecte de conduită şi principii de guvernare şi legiferare, coeziune socială, măsuri pentru surmontarea crizei sanitare şi socio-economice şi pentru stabilizarea ţării prin combaterea pandemiei, accesul copiilor la educaţie, combaterea creşterii preţurilor

- Menţinerea dialogului interinstituţional prin desfăşurarea de acţiuni şi activităţi interinstituţionale specifice la nivel naţional şi local potrivit prerogativelor parlamentare

- Susţinerea de audienţe şi soluţionarea petiţiilor, a adreselor şi a memoriilor primite

- Susţinerea dialogului şi consultărilor cu reprezentanţii societăţii civile

- Iniţierea consultărilor cu aleşii locali din judeţul Iaşi în ceea ce priveşte elaborarea, depunerea şi susţinerea, împreună cu colegii mei parlamentari, a amendamentelor necesare la Legea Bugetului de Stat pentru anul 2022, pentru ca aceasta să reflecte nevoile de dezvoltare a comunităţilor şi cetăţenilor ieşeni

Asigurându-vă de completă mea deschidere la un dialog continuu,

Vă mulţumesc.

Pentru orice detaliere sau informaţie punctuală, vă invit să mă contactaţi la adresa de mail: deputat.vasiletoma.iasi@gmail.com, la numerul de telefon: 0749177145, pe adresa cabinetului parlamentar aflat la următoarea adresă: Municipiul Iaşi, Strada maior Popescu Eremia nr.1 sau pe pagina de Facebook: https://www.facebook.com/profile.php?id=100058175135209.

Deputat PSD de Iaşi
Vasile Toma